Uludağ Hakkında
Uludağ Hakkında
Kervansaray Uludağ By Jura Hotels

Bursa kentimizin Güneybatısında yer alan, Fatintepe ve Kuşaklıkaya adlarındaki 2 tepe üzerinde kurulmuş olan Uludağ Kayak Merkezi, 11 bin 338 hektarlık alanı içeren Milli park da dahil olmak üzere, Bursa şehir merkezine yarım saat mesafede yer almaktadır. 1961 yılında Milli park olarak ilan edilen ve Bursa şehir merkezine 36 Km mesafede yer alan Uludağ Kayak Merkezi, modernliği ve kalitesi ile ülke kış turizminin merkezi konumundadır. Otellerin bulunduğu 1800 metre rakım ile başlayan kayak merkezi, 2200 metre rakım’a kadar çıkan kayak tesisleri ve 2543 metrede bulunan zirvesiyle hem ülkemizden hem de Dünya’nın birçok ülkesinden 12 ay boyunca yoğun ziyaretçi almaktadır.

Antik çağın ilk tarihçilerinden Herodot (MÖ 490-420) yazdığı Herodot Tarihi isimli kitabında Uludağ, “Olympos” olarak geçer ve Olympos’ta Lydia kralı Kroisos’un oğlu Atys’in yaşadığı trajediyi anlatır. Herodot’tan 400 yıl sonra Amasya doğumlu coğrafyacı Strabon (MÖ 64-M.S 21) yazdığı 17 kitaptan oluşan Coğrafya isimli kitabında Uludağ, Olympos ve Mysia Olympos’u olarak geçer. Strabon; “Mysia” isminin aslının Lydia’lılarda gürgen ağacı anlamına gelmekte olduğunu belirtir. Roma İmparatorluğu’nda resmi din hristiyanlık olduktan sonra Uludağ’da 3. yüzyıldan sonra keşişlerin yaşadığı ilk manastırlar kurulmaya başlanmış ve manastırlar 8. yüzyılda sayıca en üst seviyeye çıkmıştır.

Uludağ’da Nilüfer çayı ile Deliçay arasındaki vadi ve tepelerde 28 manastır kurulmuştur. Orhan Gazi Bursa’yı uzun bir kuşatmadan sonra teslim almış ve dağdaki keşişlerin yaşadığı manastırların bir kısmı terk edilirken, bazılarının yerlerine Doğlu Baba, Geyikli Baba, Abdal Murat gibi müslüman dervişlerin inziva yerleri olmuştur. Bursa’nın fethinden sonra Türkler dağa “Keşiş Dağı” ismini vermişlerdir. 16. yüzyılda Bursa’ya gelen Alman seyyah Reinhold Lubenau Uludağ’ın Türklerin eline geçtikten sonra keşişlerin sadece gündüzleri ibadet için dağa çıktıkları ve manastırların harç kullanılmadan taş duvarlarla yapıldığını belirtir.

Uludağ İsminin Verilmesi

Bursa’da bir grup öğretmen tarafından daha önce kurulan özel encümen, 1925 yılında Coğrafya Encümeni’nin de ilk şubesi olarak kabul edilmiştir. İşte bu ilk şubenin düzenlediği Keşiş Dağı’na tırmanış gezisine katılan heyette bulunan Türk Tıp Tarihi Kurumu’nun kurucularından Dr.Osman Şevki Bey, dağın ululuğu karşısında büyülenerek “Ne ulu dağ” demekten kendini alamamış ve Ankara’ya döndüğünde bir rapor hazırlayarak dağın adının “Uludağ” olarak değiştirilmesini teklif etmiştir. Mareşal Fevzi Çakmak bu öneriyi uygun görmüş, bundan böyle haritalara dağın “Uludağ” adıyla geçmesini sağlamış ve bu ad günümüze kadar aynı şekilde ulaşmıştır. Soyadı kanununun çıkması sonrasında ise Dr. Osman Şevki Bey, “Bursalı” olan lakabını bırakarak “Uludağ” soyadını almıştır.

Uludağ’da İlk Kayak

Uludağ’a kayakla çıkan ilk kişi Abraham” adlı bir Almandır. 1928 Amsterdam Olimpiyatlarına katılacak Türk atletlerini hazırlamak üzere Türkiye’ye çağrılan Alman antrenör Alexi Abraham Bursa gezisi sırasında 1933 Ocak ayında tek başına kayakla Uludağ’a çıkmış, Büyük Otel’de bir iki gün kalıp, resimler çektikten sonra Bursa’ya dönmüştür. Abraham çektiği resimleri Vali Fatin Güvendiren’e göstererek, Uludağ’da mükemmel bir şekilde kayak sporunun yapılabileceğini anlatmıştır.

Ulaşım

Bunlardan birincisi Kulübün, yaz kış düzenli bir şekilde kaldırdığı otobüslerle, karın durumuna göre, Dolubaba’ ya veya Kirazlı Yayla’ ya kadar gitmek, daha sonra zaman zaman yürüyerek veya kayarak Otele ve Kayakevi’ ne ulaşmak. Dağa çıkış için başvurulan ikinci yol ise daha zahmetli idi. İkinci çıkış Elmaçukuru- Karabelen yolundan yaya veya katırla yapılırdı. Bunun için bir gün önceden Bursa Dağcılık Kulübü’ne başvurulup, katır kiralanırdı. İsteyenler katıra binerek Karabelen’ e çıkar, isteyenler yaya yürür, eşyalarını katıra yüklerlerdi. Genellikle üç saatlik bir yolculuktan sonra Karabelen’ deki İmdat Evine ulaşılırdı. Burada kayaklar takılır ve kayarak Büyük Otel’e veya Kayakevi’ ne varılırdı. Eşyalar ise Kulübün Karabelen’ deki hamal servisi tarafından, bir ücret karşılığında, gidecekleri yere kadar taşınırdı.

Ulaşım Alternatifleri

Teleferik

Bursa'dan Uludağ Kayak Merkezine teleferik vasıtasıyla yaklaşık 30 dakikada içerisinde ulaşabilirsiniz. Teleferik'in Bursa istasyonuna kendi aracınız veya toplu taşıma ile ulaşım imkanı bulunmaktadır. Bursa Otobüs Terminalinden 94 numaralı otobüs hattını kullanarak Bursa Teleferik Merkez İstasyonuna ulaşılmaktadır. Güzelyalı BUDO İskelesindeki Otobüs durağından F1 numaralı halk otobüsü ile Heykel semtine ulaşılır. Daha sonra Teleferik’ e giden dolmuşlar kullanılarak Bursa Teleferik Merkez İstasyonuna ulaşılabilmektedir. Mudanya ‘ dan geçen F3 numaralı halk otobüsü kullanılarak aktarmasız olarak teleferik’ e ulaşılabilmektedir.

Karayolu

İl merkezine 35 km mesafede bulunan Uludağ’a, karayolu, denizyolu ve havayoluyla 3 farklı şekilde, değişik güzergahlardan gelinip gidilebilir. Çekirge caddesi üzerinde Uludağ’a çıkış güzergahına girerek aracınızla rahatlıkla gelebilirsiniz. Karayolu seçeneği kullandığınızda farklı otobüs firmaları Bursa’ya sefer yapmaktadır. Terminalde indikten sonra 96 numaralı halk otobüsüyle Tophane semtine, oradan da özel taksi ya da dolmuşlarla karla kaplı güzel dağa ulaşabilirsiniz. Veya direkt Uludağ Taksiye telefon ederek, bulunduğunuz bölgeye çağırabilirsiniz. Aracınızı Çekirge bölgesinde bırakıp, özel lastikleriyle Uludağ Taksi ile devam da edebilirsiniz. İstanbul’dan aracınızla geliyorsanız, en hızlı ve en kolay ulaşım Osmangazi Köprüsünü kullanarak gelmek olacaktır. İstanbul Anadolu yakasından sadece 1,5 saatte Uludağ'a varabilirsiniz.

Deniz Yolu

Eskihisar – Topçular arabalı vapurla Yalova’ya geçip toplam 210 km’lik seyahatle Uludağ'a varabilir ya da deniz otobüsüyle Mudanya üzerinden 1,5 saatlik deniz, sonrasında 1 saatlik karayolu süresiyle toplam 2,5 saatte Uludağ’a ulaşabilirsiniz.

Havayolu

Uludağ'a en yakın havalimanı Bursa'nın Yenişehir havalimanı olmakla beraber, İstanbul Sabiha Gökçen havalimanından ulaşım da sadece 2 saat sürmektedir. Ayrıca Sabiha Gökçen havalimanından Bursa'ya BBBUS otobüs şirketiyle günde 20'den fazla tarifeli sefer düzenlenmektedir. Bursa Otobüs Terminali'ne geldikten sonra, Uludağ için özel Uludağ Taksi araçlarını çağırabilir, Teleferik bölgesine giderek teleferikle çıkabilir veya minibüs seferleriyle de Uludağ'a devam edebilirsiniz.


Giriş Tarihi
Çıkış Tarihi
Yetişkin / Çocuk
2 Yetişkin
Yetişkin
Çocuk
1. Çocuk Yaşı
2. Çocuk Yaşı
3. Çocuk Yaşı